Nazwa us艂ugi: 1. Analiza wody - MK - 3 stacje x 4 razy w roku + 1 stacja x 2 razy w roku – GRUPA A |
NAZWA
(zakres) jedn. |
METODYKA
wed艂ug |
Liczba bakterii z grupy coli ( ) jtk/100ml |
(A) PN-EN ISO 9308-1:2014-12/A1:2017-04 |
Liczba enterokok贸w (paciorkowce ka艂owe) ( ) jtk/100ml |
(A) PN-EN ISO 7899-2:2004 |
Liczba Escherichia coli ( ) jtk/100ml |
(A) PN-EN ISO 9308-1:2014-12/A1:2017-04 |
Og贸lna liczba mikroorganizm贸w w temperaturze 220C |
|
Azotany ( od 0,89 do 445 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 13395:2001 |
Azotyny ( od 0,066 do 13 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 13395:2001 |
Barwa ( od 5 do 500 ) mg/l Pt |
(A) PN-EN ISO 7887:2012 pkt 6 |
Jon amonowy ( od 0,13 do 130 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 11732:2007 pkt 4 |
Liczba progowa smaku ( od 1 do 8 ) TFN |
(A) PN-EN 1622:2006 |
Liczba progowa zapachu ( od 1 do 8 ) TON |
(A) PN-EN 1622:2006 |
Mangan ( od 1,0 do 500000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
M臋tno艣膰 ( od 0,10 do 750 ) NTU |
(A) PN-EN ISO 7027-1:2016-09 pkt 5.3 |
pH ( od 3 do 12 ) |
(A) PN-EN ISO 10523:2012 |
Przewodno艣膰 elektryczna w艂a艣ciwa w temp. 25掳C ( od 10 do 19999) µS/cm |
(A) PN-EN 27888:1999 (automatyczna kompensacja temperatury) |
呕elazo ( od 4,0 do 1000000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Nazwa us艂ugi: 2. Analiza wody - MP - 4 stacje x 1 raz w roku – GRUPA B |
NAZWA
(zakres) jedn. |
METODYKA
wed艂ug |
Liczba bakterii z grupy coli ( ) jtk/100ml |
(A) PN-EN ISO 9308-1:2014-12/A1:2017-04 |
Liczba Escherichia coli ( ) jtk/100ml |
(A) PN-EN ISO 9308-1:2014-12/A1:2017-04 |
Og贸lna liczba mikroorganizm贸w w 22±2掳C po 72h ( ) jtk/1ml |
(A) PN-EN ISO 6222:2004 |
1,2-dichloroetan (EDC) ( od 1,0 do 100 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 10301:2002 (HS-GC-MS) |
Akrylamid |
|
Aldryna ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
alfa-HCH ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Antymon ( od 1,0 do 500 ) µg/l |
(Ae) PB-260/LF wyd. 2 z dnia 19.05.2017 |
Arsen ( od 1,0 do 1000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11969:1999 (W) |
Azotany ( od 0,89 do 445 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 13395:2001 |
Azotyny ( od 0,066 do 13 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 13395:2001 |
Barwa ( od 5 do 500 ) mg/l Pt |
(A) PN-EN ISO 7887:2012 pkt 6 |
Benzen ( od 0,50 do 5000 ) µg/l |
(A) PN-ISO 11423-1:2002 |
Benzo(a)piren ( od 0,0020 do 0,50 ) µg/l |
(A) PB-160/LF wyd. 6 z dnia 15.03.2016 |
beta-HCH ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Bor ( od 0,015 do 500 ) mg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Bromiany ( od 2,0 do 100 ) µg/l |
(A) PN-EN ISO 15061:2003 |
Chlorek winylu ( od 0,20 do 10 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 10301:2002 (HS-GC-MS) |
Chlorki ( od 2,0 do 500 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 10304-1:2009 + AC:2012 |
Chrom ( od 3,0 do 500000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Cyjanki og贸lne ( od 10 do 10000 ) µg/l |
(A) PN-EN ISO 14403-2:2012 |
1,2 - dichloroetan |
|
delta-HCH ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Dieldryna ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Endryna ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Epichlorohydryna ( od 0,060 do 1,2 ) µg/l |
(A) PB-190/LF wyd. 2 z dnia 29.06.2012 |
Epoksyd heptachloru B ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Fluorki ( od 0,10 do 20 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 10304-1:2009 + AC:2012 |
gamma-HCH, lindan ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Glin/aluminium ( od 10 do 500000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Heksachlorocykloheksan (HCH) ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Heptachlor ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Indeks nadmanganianowy (utlenialno艣膰) ( od 0,50 do 500 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 8467:2001 |
Izodryna ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Jon amonowy ( od 0,13 do 130 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 11732:2007 pkt 4 |
Kadm ( od 0,5 do 500000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Liczba progowa smaku ( od 1 do 8 ) TFN |
(A) PN-EN 1622:2006 |
Liczba progowa zapachu ( od 1 do 8 ) TON |
(A) PN-EN 1622:2006 |
Mangan ( od 1,0 do 500000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
M臋tno艣膰 ( od 0,10 do 750 ) NTU |
(A) PN-EN ISO 7027-1:2016-09 pkt 5.3 |
Mied藕 ( od 0,004 do 1000 ) mg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Nikiel ( od 4,0 do 500000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
o,p'-DDD ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
o,p'-DDE ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
o,p-DDT ( od 0,010 do 1,2 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
Og贸lny w臋giel organiczny (OWO) ( od 2,0 do 1000 ) mg/l |
(A) PN-EN 1484:1999 |
O艂贸w ( od 4,0 do 100 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Pestycydy |
|
p,p'-DDD ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
p,p'-DDE ( od 0,010 do 2,0 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
p,p-DDT ( od 0,010 do 1,2 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 6468:2002 |
pH ( od 3 do 12 ) |
(A) PN-EN ISO 10523:2012 |
Przewodno艣膰 elektryczna w艂a艣ciwa w temp. 25掳C ( od 10 do 19999) µS/cm |
(A) PN-EN 27888:1999 (automatyczna kompensacja temperatury) |
Rt臋膰 ( od 0,10 do 500 ) µg/l |
(Ae) PN-EN 1483:2007 (W) |
Selen ( od 1,0 do 500 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 9965:2001 |
Siarczany (VI) ( od 2,0 do 500 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 10304-1:2009 + AC:2012 |
S贸d ( od 1,00 do 1000 ) mg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Suma HCH (z oblicze艅) ( od 0,010 ) µg/l |
(A) PN-EN ISO 6468:2002 |
Suma pestycyd贸w (z oblicze艅) ( od 0,010 ) µg/l |
(A) PN-EN ISO 6468:2002 |
Suma THM ( od 1,0 ) µg/l |
(A) PN-EN ISO 10301:2002 (HS-GC-MS) |
Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu ( od 1,0 ) µg/l |
(A) PN-EN ISO 10301:2002 (HS-GC-MS) |
Suma WWA ( od 0,0050 ) µg/l |
(A) PB-160/LF wyd. 6 z dnia 15.03.2016 |
Clostridium perfingens (艂膮cznie ze sporami) |
|
Glon (Al) |
|
Jon amonu |
|
Chlorki |
|
Mangan |
|
Og贸lny w臋giel oznaczony (OWO) |
|
Siarczany |
|
呕elazo ( od 4,0 do 1000000 ) µg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 |
Bromodichlorometan |
|
Chlor wolny |
|
Chloraminy |
|
Trichlorometan (chloroform) |
|
Magnez |
|
Srebro |
|
Twardo艣膰 |
|
Nazwa us艂ugi: 3. Analiza w贸d pop艂ucznych - 3 stacji razy 4 razy w roku | |
NAZWA
(zakres) jedn. |
METODYKA
wed艂ug |
Zawiesiny og贸lne ( od 4,0 do 5000 ) mg/l |
(A) PN-EN 872: 2007+Ap1:2007 6 20 |
呕elazo ( od 0,004 do 1000 ) mg/l |
Ae) PN-EN ISO 11885:2009 6 20 |
Nazwa us艂ugi: 4. Analiza 艣ciek贸w - 艣cieki surowe + oczyszczone - raz na miesi膮c |
NAZWA
(zakres) jedn. |
METODYKA
wed艂ug |
Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT5) ( od 3 do 2000 ) mg/l |
(A) PN-EN 1899-1:2002 8 24 |
Chemiczne zapotrzebowanie tlenu (ChZT-Cr) ( od 15 do 10000 ) mg/l O2 |
(A) PN-ISO 15705:2005 8 24 |
Zawiesiny og贸lne ( od 4,0 do 5000 ) mg/l |
(A) PN-EN 872: 2007+Ap1:2007 8 24 |
Azot og贸lny ( od 0,50 do 2000 ) mg/l |
(Ar) PN-EN 12260:2004 8 24 |
Fosfor og贸lny ( od 0,050 do 1000 ) mg/l |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 8 24 |
Nazwa us艂ugi: 5. Analiza wody powierzchniowej - 2 punkty x 2 razy w roku |
NAZWA
(zakres) jedn. |
METODYKA
wed艂ug |
Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT5) ( od 3 do 2000 ) mg/l |
(A) PN-EN 1899-1:2002 8 4 |
Chemiczne zapotrzebowanie tlenu (ChZT-Cr) ( od 15,0 do 100000 ) mg/l |
(A) PN-ISO 15705:2005 8 4 |
Zawiesiny og贸lne ( od 4,0 do 5000 ) mg/l |
(A) PN-EN 872: 2007+Ap1:2007 8 4 |
Azot og贸lny (z oblicze艅) ( od 1,0 ) mg/l |
(A) PN-73/C-04576/14 8 4 |
Fosfor og贸lny ( od 0,050 do 200 ) mg/l |
(A) PN-EN ISO 6878:2006 + Ap1:2010 +
Ap2:2010 8 4
|
|
|
Nazwa us艂ugi: 6. Analiza osadu 艣ciekowego - 2 razy w roku |
NAZWA
(zakres) jedn. |
METODYKA
wed艂ug |
Obecno艣膰 Salmonella spp. ( ) |
(Ae) PB-35/LM wyd. 3 z dn. 07.04.2014 14 2 |
呕ywe jaja paso偶yt贸w jelitowych (Ascaris sp.,Trichuris sp., Toxocara sp.) ( ) szt/kg s.m. |
(Ae)PB-102/LM wyd. 3 z dn. 25.07.2016 14 2 |
Azot amonowy ( od 0,05 do 2,00 ) % |
(A) PN-75/C-04576/15 14 2 |
Azot og贸lny wg Kjeldahla ( od 0,10 do 10 ) % |
(A) PN-EN 16169:2012 14 2 |
Magnez ( od 0,00007 do 2,00 ) % |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
pH ( od 2,0 do 12,0 ) |
(A) PN-EN 12176:2004 14 2 |
Rt臋膰 ( od 0,10 do 100 ) mg/kg |
(Ae) PN-ISO 16772:2009 14 2 |
Straty przy pra偶eniu (LOI) (substancja organiczna) ( od 1,0 do 95, ) % |
(A) PN-EN 15169:2011 + Ap1:2012 14 2 |
Sucha masa ( od 1,0 do 95,0 ) % |
(A) PN-EN 12880:2004 14 2 |
Wap艅 ( od 0,0001 do 15 ) % |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
Fosfor og贸lny ( od 0,0005 do 10 ) % |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
O艂贸w ( od 1,00 do 3000 ) mg/kg |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
Kadm ( od 0,05 do 200 ) mg/kg |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
Nikiel ( od 0,40 do 1000 ) mg/kg |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
Cynk ( od 0,50 do 10000 ) mg/kg |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
Mied藕 ( od 0,40 do 5000 ) mg/kg |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |
Chrom ( od 0,30 do 1000 ) mg/kg |
(Ae) PN-EN ISO 11885:2009 14 2 |